دنيا سراى گذر است

تنبيه الخواطر : روايت شده است كه جبرئيل عليه السلام به نوح عليه السلام گفت : اى كهن سال ترين پيامبران! دنيا را چگونه ديدى؟ نوح گفت : همچون خانه اى دو در كه از يك در وارد شدم و از درِ ديگر بيرون رفتم .

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله : دنيا سراىِ كسى است كه سرايى ندارد و مالِ كسى است كه مالى ندارد. كسى براى دنيا جمع مى كند كه خِرَد ندارد و كسى بر سر آن به دشمنى بر مى خيزد كه از شناخت بى بهره است و كسى درباره آن حسادت مى ورزد كه [به خدا ]اعتماد ندارد و كسى براى آن تلاش مى كند كه يقين ندارد .

امام على عليه السلام : اى مردم! دنيا سراى گذر است و آخرت سراى ماندن . پس ، از گذرگاه خود براى اقامتگاه خود [توشه ]برگيريد .

امام على عليه السلام : دنيا سراى گذر است نه جاى ماندن و مردم در آن دو دسته اند : كسى كه در دنيا خود را فروخت و در نتيجه ، خويشتن را نابود (زندانى) كرد و كسى كه خود را خريد و در نتيجه ، خويشتن را آزاد ساخت .

امام على عليه السلام ـ در وصيّت به فرزندش حسن عليه السلام ـ فرمود : فرزندم! بدان كه تو براى آخرت آفريده شده اى نه براى دنيا، و براى رفتن نه براى ماندن، و براى مُردن نه براى زنده ماندن و تو در منزلى هستى كه از آن كوچ مى كنى و در خانه اى هستى كه چند روزى بيش در آن نمى پايى و در راهِ به سوى آخرت هستى .

مسيح عليه السلام : كيست كه بر موج دريا خانه اى بسازد؟! اين است حالت دنيا ! پس آن را جاى ماندن مگيريد .